Stavení na Vysočině
Stavení na Vysočině

Rodinná usedlost u drobné obce na Vysočině je obklopena velkou loukou, stromy a rybníkem.
Okolní stavení tvoří předobraz skromných, ale přesto sebevědomých domů, které sestávají často z několik hmot, které spolu vždy utváří kompaktní celek. Atmosféru místa dotváří rozlehlé zemědělské areály, jejichž haly, sklady a střechy kopírují horizont.

Navržený dům sestává ze dvou částí - obytného domu a stodoly, která slouží jako zázemí pro pořádání větších setkání. Obě hmoty jsou spojeny jednou střechou, která zároveň tvoří přesah nad částí terasy a stíní dům z jihozápadu.

Dům je umístěn volně uprostřed louky, při pohledu od cesty působí uzavřeně a vytváří si soukromí v části pozemku orientované směrem k rybníku, ke kterému se natáčí a otevírá. K domu vede nezpevněná příjezdová cesta, která končí průjezdem mezi obytným prostorem a stodolou.

místo / Onšovice - Dehtáře

rok / 2021

fáze / projekt pro stavební povolení

velikost / 260m2RD + 180m2stodola

architekt / Tomáš Hanus, Jan Holub